Sophantering

Kommunen har beslutat att våra sopor ska källsorteras. Föreningen har under hösten 2015 i samarbete med SRV infört sortering av matavfall. I ett av kärlen i soprummen ska du slänga s.k Restavfall, och i det svarta med lock Matavfall.

Försök att slänga soporna i sopkärlet (och inte bredvid eller på golvet). Om sopkärlet är fullt så slänger du ditt avfall i ett annat soprum. På så sätt får vi rent och snyggt i soprummen, samt minimerar kostnader för extra tömningar av sopkärlen.

Allt övrigt avfall, såsom möbler, frys, spis, bilbatterier, däck, cyklar, uttjänta hushållsmaskiner, gamla TV-apparater, och andra grovsopor är du själv ansvarig för att de deponeras på rätt plats, dvs. på närmsta återvinningsstation/soptipp.

Plastförpackningar, glas, metall och kartonger (ej well-papp) och tidningar,  lämnar du i de behållare som finns inne på den stora, inhägnade parkeringsplatsen P2, vid Skäcklingevägen. Du kommer in med din bom-nyckel/portnyckel.

Flera återvinningsstationer tar idag även emot textilier. Vissa butiker i centrum tar också emot textilier.

Matavfall

matavfall

När dina papperspåsar tar slut finns det fler att hämta i soprummen. Du kan också hämta fler papperspåsar för matavfall hos ICA Solbo och ICA Kvantum i Tumba Centrum. De är gratis och kommer från SRV (Södertörns Renhållnings Verk).

Vad är matavfall?

Matavfall är:
• frukt & grönsaksrester
• skal från ägg och benrester
• kaffesump, kaffefilter och tepåsar (men INTE kaffekapslar)
• matrester och hushållspapper

Följande får INTE kastas i behållarna för matavfall:
• plastpåsar
• växter
• jord och kattsand
• tuggummi
• tobaksprodukter (fimpar, snus)

påshållare

Påshållare med påse. Bild: SRV

Behållarna i soprummen är tydligt uppmärkta både på behållarna och på väggen ovanför.

Observera att påsarna inte ska fyllas till bristningsgränsen. Se den streckade linjen på dem. Dit viker du ner dem innan du tar dem i bruk. Sen fyller du inte ända upp utan lämnar så mycket plats att det går att försluta dem innan du kastar dem. SRV rekommenderar att de byts minst var tredje dag så att det inte blir otrevlig lukt. Oavsett om de är fyllda då eller inte..

Matavfall i plastpåsar ska INTE kastas i behållarna för matavfall. De slängs i Restavfall.

Mer information om sortering av matavfall finns i de här nedladdningsbara dokumenten:

Restavfall

restavfall

Restavfall, dvs. allt som inte är matavfall eller sådant sm behöver källsorteras, dvs. plast, glas, metall, kartong eller tidningar. Konservburkar ska exempelvis INTE kastas i restavfall. Konservburkar rengörs och tas till närmsta återvinningsstation eller till behållarna inne i vår egen återvinningsstation vid slutet av Skäcklingevägen. I Restavfall kastas allt annat som du är tveksam om. Eller matavfall och blandat avfall som ligger förslutet i plastpåse.

Se till att slänga sopor i sopkärlet (och inte bredvid eller på golvet). Om sopkärlen är fulla så slänger du ditt avfall i ett annat soprum. På så sätt får vinet och snyggt i soprummen, samt minimerar kostnader för extra tömningar.

Inget får ställas in i soprummen. De är INTE avsedda för grovsopor.

Glas, flaskor, metallförpackningar finns det behållare för inne på vår egen återvinningsstation.

Porslin, gamla kastruller, elektronik, verktyg, maskiner av olika slag tar du själv till närmsta återvinningstation. Det ska INTE gå i behållarna för restavfall.

Tidningar och kartonger kastas som vanligt i containerna för desamma inne på den inhägnade återvinningsstationen på parkeringen vid slutet av Skäcklingevägen. Grinden öppnas med portnyckel/bom-nyckel.

Trädgårdsavfall

Det är absolut förbjudet att dumpa trädgårdsavfall i våra eller kommunens skogsområden. Gäller både avklippta grenar, uppdragna plantor, gräsklipp, gammal jord, ogräs etc. Tips: Gräsklipp är ett utmärkt gödningsmedel för dina egna rabatter och gräsmattor.

Trädgårdsavfall ska ALLTID tas till återvinningsstation. Det får på inga villkor kastas i skogen.

Trädgårdsavfall tas av dig själv till närmsta tipp. Vid städdagar har vi särskild container för trädgårdsavfall. Föreningen har en släpvagn som kan lånas för att forsla bort trädgårdsavfall. Krävs bil med dragkrok. För bokning maila styrelse@skacklinge.se.

OBS. Utjänta blomkrukor är inte trädgårdsavfall och ska naturligtvis inte heller dumpas i våra skogsområden eller bortom radhusens bortre staket i det vi ibland kallar ”vildmarken”. Dessa sorteras efter material.

Övrigt avfall

I den inhägnade parkeringsplatsen P2, vid Skäcklingevägen finns kärl för pappersförpackningar, tidningar, plastförpackningar & metallförpackningar samt glas. 

Du kommer in i inhägnaden med din bom-nyckel/portnyckel.

Allt övrigt avfall, såsom möbler, utbytt kyl & frysar, spis, bilbatterier, lampor, däck, cyklar, uttjänta hushållsmaskiner, och andra grovsopor är du själv ansvarig för att de deponeras på närmsta återvinningscentral. 

Trädgårdsavfall får inte slängas på kommunens eller föreningens mark utan även detta körs till återvinningscentral. Föreningen har inga komposter att slänga trädgårdsavfall på.  

När föreningen anordnar städdagarna två gånger om året ställs det upp containrar för trädgårdsavfall samt grovsopor ( ej elektronik, färger, batterier etc ) där man kan passa på att slänga sitt egna avfall från trädgård eller grovsopor. 

Föreningen har ett släp man kan boka om man behöver köra något till Återvinningscentralen. Bokas via mejl på: styrelse@skacklinge.se.

Närmsta Återvinningscentral finns vid Skyttbrink men finns även i Salem och Fittja.

https://www.srvatervinning.se/lamna-sopor/atervinningscentraler

SRV har ett nytt inpasseringssystem, numera använder du ditt körkort för att komma in. 

För att kunna använda körkortet för inpassering krävs det:

  • att du har ett svenskt körkort,
  • att du är folkbokförd i Haninge, Huddinge, Botkyrka, Nynäshamn eller Salem,
  • att du inte har skyddad identitet,
  • att du lämnar avfall som privatperson och inte för ett företag.

Om du saknar svenskt körkort behöver du beställa ett nytt passerkort.

https://www.srvatervinning.se/lamna-avfall/avc-formular

Närmsta återvinningsstation finns på Skäcklingevägen, uppe på krönet i riktning Kassmyra.

Energisparlampor, glödlampor, halogenlampor, led-belysning och andra slags lampor, batterier, samt el-avfall, porslin och trädgårdsavfall av alla de slag (uttjänta radioapaprater, tvättmaskiner, TV, datorer, datorskärmar med mera), likaså utjänta möbler, mattor etc. och eventuella färgburkar, lämnas på närmsta soptipp. 

Närmsta soptipp finns vid Skyttbrink och Fittja
Det är gratis men kräver passerkort. Passerkort kan beställas via internet från http://www.srvatervinning.se om man inte tidigare har ett kort.
Extrakort eller ersättningskort för tappat kort kostar pengar.
https://www.srvatervinning.se/lamna-avfall/avc-formular(

Botkyrka

Skyttbrinks industriområde
Himmelsbodavägen 19 Karta

Fittja trafikplats
Hallundavägen 4
Karta

 

Öppettider

Måndag – Torsdag: 13:00 – 19:00
Fredag – Söndag: 09:00 – 16:00

Heldagar öppet: 09:00 – 16:00
Trettondagen, Långfredag, Annandag påsk, Första maj, Kristi himmelfärdsdag och 6 juni

Containers vid städdagarna
Föreningen tillhandahåller containers för trädgårdsavfall och grovsopor vid vårens och höstens städdagar. Även då gäller att inget el-, elektronik- eller riskavfall får läggas i dessa containers, utan ska som vanligt tas till närmsta soptipp.