Ha en riktigt skön sommar!

appletree, äppelträd

Äppelträd. Foto: ©nini.tjader.2018

Ha en riktigt skön sommar!

Trots att det känns som om sommaren pågått i evigheter redan med den värme och torka vi haft sedan i början av maj så är det väl kanske ändå nu de flesta påbörjar sina semestrar?

Ha en riktigt skön sommar!

Bär och frukt i området

Äpplen och vinbär (röda och svarta) börjar mogna. Särskilt vinbären. Vinbärsbuskarna är till vår gemensamma glädje i föreningen. Lär barnen att inte rycka av dem och ha vinbärskrig.  Eller att inte kasta äppelkart på varandra. Det lilla äppelträdet vid ingången till området från bussen har i år riktigt många äpplen på gång för första gången. De allmänna äpplena är långt ifrån mogna. Lär barnen att låta dem mogna och att de är till för alla i föreningen (och inte för folk som kommer utifrån). Lär dem att vinbär går att äta och att man kan göra saft och sylt av dem och använda dem i smoothies och på glass. Men att de ska vara mogna innan de plockas.

rödavinbär, redcurrants

Röda vinbär. Foto: ©nini.tjader.2018

Om du reser bort

Om du reser bort, kom ihåg att informera dina närmaste grannar, och se till så att inte stegar står lutade mot radhusens baksidor eller är lätta att hitta och använda. Be dina grannar ha uppsikt över din uteplats och din bostad och vara uppmärksamma på obehöriga i området. Fråga okända vem/vilka/vad de letar efter. Ser du något misstänkt, kontakta Grannsamverkan. På länken till föreningens sida om Grannsamverkan finns även ett par tips om hur du kan minska risken för inbrott.

apples, äppelkart

Äppelkart. Foto: ©nini.tjader.2018

Brandfaran

Det är fortfarande mycket torrt i markerna. Några regnskurar runt Midsommar var inte tillräckligt även om de fick fart på gräset igen (i alla fall lite). Så tänk på brandfaran. Kasta inga fimpar i det torra gräset och var försiktiga med eld över huvudtaget vid grillning etc. Läs föreningens grillregler.

PS. Katter klarar sig inte ensamma hemma. De måste ha tillgång till mat och vatten om du reser bort, även om det bara är över dagen. Helst också sällskap.

Men framför allt: HA EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR.

kaprifol, blåhimmel, blueskies

Kaprifol och blå himmel = sommar. Foto: ©nini.tjader.2018