Nytt i rabatterna

rabatt_before

Foto:©nini.tjader.2014

Den här rabatten finns utanför Skäcklingevägen 97. Till en bit efter midsommar stod det en stor byggsäck här från fasadmålarna. Därefter, och efter att det regnat, blev det ett hörn fyllt med ogräs. Vi blev tvungna att avvakta till höstkanten, det vill säga nu, för att göra något åt eländet. Nu är bästa planteringstid. Nu är det både ogräsrensat och planterat.

corokia hoizontal

Foto:©nini.tjader.2014

Det blev tre låga buskar som heter Corokia Horizontal. Under våren har de små rosa-vita blommor som sedan blir små röda bär (syns inte på bilden men de har det nu). Bären är inte ätliga, men de är inte heller giftiga. Det sägs att bin älskar blommorna och att fåglar älskar bären. Bladen kommer att få vackra höstfärger. Buskarna har inga. De blir inte heller högre än så här men kommer att täcka mer. Det kommer att komma dit stenar i kanten så att bilar inte kör över dem.

rabatt_before_1

Foto: ©nini.tjader.2014

Även rabatten vid väggen till Skäcklingevägen 99 behövde åtgärdas. Så här såg det ut innan åtgärd. Fullt med ogräs och gräs i princip hela vägen fram till de uppstammade träden (det till höger är ett persikoträd som i år hade en enda persika för första gången … någon som vet vad trädet till vänster är for något?).

Nu ser det ut så här:

Foto:©nini.tjader.2014

Foto:©nini.tjader.2014

Ogräset är bortrensat och gräset är nu bara en smal rand mot asfalten. 10 st blodnävor av sorten ”Max Frei” är planterade. De blir 15-20 cm höga, tål dålig jord, ska bli marktäckande och blommar med lila blommor under sommaren. Gräslöken och massor av timjan växer baktill, mot kanten. Det är fritt fram att hämta gräslök och timjan där för husbehov, men trampa helst inte ner de nya små nävorna…

Och gräset på hörnet mellan Skäcklingevägen 97 och Storvretsvägen 97 är nu åter grönt och fint efter fibernätdragningens härjningar. Regelbunden klippning görs.

Foto: ©nini.tjader.2014

Foto: ©nini.tjader.2014

Om det är någon mer allmän rabatt eller grönområde i området som behöver lite omsorg och upprustning, kontakta Miljö- & områdesgruppen per e-post på miljo@skacklinge.se.

Årets städdagar blir lördagen den 11 oktober och söndagen den 12 oktober.

PS. Dahliorna (som vi ärvt av Janne som flyttade i september 2013) i den halvmåneformade rabatten mellan Skäcklingevägen 99 och 105 har mirakulöst överlevt frost i våras, sommarens torka, skyfall, fotbollar som nästan knäckt dem, katter och hundar. Föreningen tänker inte ta hand om dem till nästa år. Vill du ha dem? Gräv upp dem innan frosten kommer och tar dem och vinterförvara frostfritt men svalt och mörkt så kan du gräva ner dem där du vill nästa säsong.